Bilgisayar sistemlerinin kullanımının artmasıyla sistem odaları ve bu odaların güvenliği ve sistemlerin çalışabilirlik durumları stabilitesi çok önemli hale gelmiştir. Bazen anlık kesintiler bile çok önemli maddi manevi kayıplara hatta bazı durumlarda hayati kayıplara bile neden olabilmektedir. Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri (FM200), Yangın Önleme Sistemleri sistem odalarındaki cihazların zarar görmeden olası yangınların söndürülmesinde kullanılır. Bu sistemler yangın algılandığında otomatik olarak devreye girer ve yangını söndürür.
Teknolojinin gelişmesiyle kablosuz sistemler kablo karmaşasından kurtulmak ve daha özgür bir iletişim sağlamak amacıyla geniş alanlarda, ev ve ofislerde yaygınlaşmıştır. Başlangıçta çok yüksek hızlara çıkmamasına rağmen şuan hem hız hemde güvenlik açısından çok gelişmiştir. Firma ve kurumlarda alışveriş merkezlerinde açık ve kapalı tüm alanlarda kablo çekiminin mümkün olmadığı uzak mesafe veri letişiminde aklımıza gelebilecek her yerde kablosuz cihazlar kullanılabilir.
Kablosuz cihazların artmasıyla kablosuz bağlantılar yoğun olarak kullanılmaya başlamıştır. Geniş alan, bina içi ve dışı kablosuz çözümleri uygun ekipman ve bağlantı şekilleriyle yapıldığında çok güzel sonuçlar alındığı gibi tersi durumlarda istenilen performansın yakalanmaması yatırımın boşa gitmesine yada verimsiz bir şekilde kullanılmasına neden olabilir. Kablosuz sistemler yoğun olarak bina içlerinde kullanıldığı gibi kablo çekiminin güç yada imkansız olduğu yerlerde de kullanılmaktadır. Her ne amaçla kullanılacak olursa olsun kablosuz bağlantı standartlarının iyi bilinmesi ve bu şekilde uygun malzeme ve cihazlarla yapılmalıdır.
Arsem Teknoloji olarak yapısal kablolama sistemleri bir standartlar bütünü olarak görüyoruz. Bu yüzden tüm kablolama işlemlerinde bu standartları göz önünde bulundurarak çalışıyoruz. Ankara kablolama bünyesinde uçtan uca tüm kablolama çözümlerinde üretici firmaların sertifikasyon sistemlerini uygulamaktayız. Kablolama standartları gereği yapılan kablolamaların son aşaması test, etiketleme, sertifikasyon ve raporlama aşamasıdır. TIA-586, EIA-568, ANSI kablolama standartları ile yapılan kablolama uygun bir şekilde sonlandırıldıktan sonra özel kablo test cihazlarıyla test edilir. Bu testin sonucunda standarda uygun sonlandırma testin değerlerinin karşılanması ile test cihazı tarafından metraj ve kablo değerleri veri iletimi için gerekli değerleri cihaza kaydedilir. Bu kayıtlar uygun ortamda hem üretici firmaya hemde müşteriye teslim edilir. Üretici firma kablolamanın sertifikasyonu sayesinde sistemi garanti altına alır. Böylelikle tüm kablo bileşenleri üretici firmanın garantisi altına alınmış olur.
Arsem Teknoloji olarak tüm altyapı elektrik sistemlerinin anahtar teslimi kurulumu yapılmaktadır. Ups sistemleri ve şebeke sistemlerinin kesintisiz çalışması için yedekli olarak hatlar çekilmektedir. Tüm sistemlerin kesintisiz bir şekilde çalışabilmesi için gerekli elektrik beslenmesinin yapılması gerekir bunun için hem ups hemde şebeke elektrik hatlarının gerekli standart ve özellikte olması gerekmektedir. Ups ve elektrik hatlarının kesintisiz çalışması için gerekirse jeneratör bağlantısı ve yedekli hat ile sürekliliği sağlanmalıdır. Ups ve elektrik hatları elektromanyetik alan oluşturacağı için bu hatların çekilmesi sırasında bakır kablolamanın dikkate alınarak gerekli izolasyonun sağlanması gerekir.
Arsem Teknoloji olarak sistem odalarının zaman içinde gereken değişiklik, upgrade, donanım artırımı, yanlış planlama, kapasite artırımı, bağlantı değişiklikleri, yasal gereklilikler (27001) v.b. nedenlerden dolayı kablo kabinet ve sistemleri karmaşık bir hal alabildiğini görüyoruz. Sistem odalarında bu karmaşalardan kurtulmak için yeniden bir düzenleme gerekiyor. Bu düzenlemeyle mevcut yapı hem düzenlenir hemde geleceğe dönük olarak gerekli değişiklikler yapılır.Tabi bu değişiklikleri yaparken mevcut çalışan sistemin yedeklenerek sistemin gerekmedikçe çalışmasının durdurulmaması gerekir.