• 0 312 391 64 61
  • Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Fiber kablolamada en önemli kısım kabloların sonlandırma aşamasıdır. Kabloların veri kayıplarının ve ileride oluşabilecek problemler sonlandırmanın iyi yapılmamasında profesyonel bir şekilde yapılmaması doğru standartlarda yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Fiber kablolar çok ince ve temiz bir işçilik gerektiren uygun ortamlarda sonlandırılması gereken kablolardır. Ortamın nem ısı ve temizliği sonlandırmanın kalitesini etkilemektedir. Uygun ortamda yapılmayan sonlandırmalar istenilen etkiyi vermemekte ve veri kayıplarına ve hız düşmelerine neden olmaktadır.


Masaya kadar fiber kablolama teknolojinin getirdiği yüksek bant genişliği ve güvenlik özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Bilgi güvenliği ve network güvenliğinin çok önemli olduğu yerlerde yada yüksek bant genişliğine ihtiyaç duyulan sektörlerde masalara kadar fiber kablo çekilmesi ihtiyacı doğmuştur. Askeri Güvenlik bölgeleri, Güvenliğin çok önemli olduğu Endüstriyel tasarım ve üretim yapılan yerlerde fiber kablosunun elektronik ve kablosuz etkenlerden etkilenmemesinden dolayı fiber kablolar kullanılmaktadır.


Fiber optik kabloların test işlemi için özel olarak üretilen test aletleri kullanılmaktadır. bu aletler sayesinde fiber kablo içerisinden gönderilen ışıkla ölçümler yapılabilmektedir. Bu test cihazlarıyla kablonun uzunluğu kablonun veri iletim hızları test edilmektedir.Otdr Optical Time Domain Reflectometer kelimelerinin kısaltılmış halidir. Otdr testi ile kabloda kaç adet ek olduğu kablo sinyal kayıplarıda test edilebilmektedir. Otdr testi yanında Power metre cihazı ile metraj testi ışık testiyle de ışık testi yapılır.


Bina dışı fiber kablolama çalışması çok önemli ve dikkat gerektiren bir kablolama çeşididir. Çekilecek kablo tipinden kablonun geçiş güzergahlarına kadar her aşaması titizlikle planlanmalıdır. Dış ortam kabloları her türlü nem ısı baskı v.b. gibi etkenler düşünülerek kablo çeşidi seçilmelidir. Kabloların geçeği güzergah ve hatlar daha sonra ortaya ortaya çıkacak ihtiyaçlarda göz önünde bulundurularak hem yedekli hemde ek kablo çekilmesi gerekirse ek bir yatırım gerekmeden yeni hatların çekilebileceği şekilde ayarlanmalıdır. Kablolar dış ortamdan korunması herhangi bir kazı v.b. etkenlerden etkilenmemesi için mümkün olduğunca derine gerekli kazı ve izolasyon çalışması yapılarak döşenmelidir. Kablo hatları uygun aralıklarla menholler konularak bu menhollerin güvenliği sağlanmalıdır.